Căutare site

Abonare newsletter

Nume:
Email:

Newsletter

Arhiva newsletter

Arhiva - Sustinem si va recomandam
Maica Domnului Împărăteasa Cerului şi a Pământului Imprimare
expozitie

Librăria Sophia vă invită luni, 21 noiembrie 2016, ora 18.00
la vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă

                                Maica Domnului Împărăteasa Cerului şi a Pământului
                                                                 iconar Suzana Nicoleta Ilie

Citeşte mai mult...
 
127 de ani de la trecerea la Domnul a Poetului Mihai Eminescu Imprimare
Drumul Crucii Domnului Mihai Eminescu
13453793_10206551926705529_150742576_n          Mihai_Eminescu_signature
Eminescu
Poetul Mihai Eminescu, Praga, 1869
13457625_10206551926785531_1893921440_n-196x300
Mormantul lui Mihai Eminescu in cimitirul Bellu, Bucuresti

Acțiune inedită a unui gorjean: „Drumul Crucii Domnului Mihai Eminescu”  


"Celebrarea înaintașilor este prima datorie a unei națiuni către ea însăși, este sigiliul moral al identității”, spune scriitorul Laurian Stănchescu, gorjean la origini. În memoria și pentru onorul poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889), pe care Laurian Stănchescu îl numește „Voievodul Limbii Române”, scriitorul a inițiat „Drumul Crucii”.

Astfel, pe 14 iunie la ora 12:00 se va oficia slujba de pomenire și un parastas la Biserica Sfântul „Gheorghe-Nou” din București, iar a doua zi, dimineața, 15 iunie, la ora 08:00, cu Binecuvântarea Pr. Dr. Emil Cărămizaru, participanții vor pleca pe jos de peste drum de lăcaș, (Monumentul Lupoaicei) spre mormântul Poetului de la Bellu.
Procesiunea este întregită de elevi, cadre militare, profesori, scriitori, ziariști, iubitori de cultură. „Vom purta cu noi flori, portretele și cărțile Poetului, Tricolorul, toate acestea amintind de străvechea noastră spiritualitate. Cu sprijinul Centrului Cultural al Ministerului de Interne, la mormântul Poetului participă Fanfara Jandarmeriei Române, această solemnitate fiind pentru a da onorul cuvenit Poetului. S-a implicat în eveniment și Inspectoratul Școlar al sectorului 4.
Reprezentanții Patriarhiei Române vor oficia Slujba de pomenire și parastas”, a declarat Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist – inițiatorul proiectului. Poetul Mihai Eminescu obişnuia să vină, uneori, în această biserică emblematică a Bucureştilor şi a României, unde a primit şi slujba de înmormântare, în ziua de 17 Iunie 1889.

Masca mortuară a lui Eminescu se află în această biserică. În Biserica Sfântul „Gheorghe-Nou” București se află și masca mortuară a poetului național Mihai Eminescu. Masca mortuară este creația sculptorului Filip Marin, la Spitalul Brâncovenesc, cu o zi înainte ca trupul neînsuflețit al poetului să fie depus în Biserica voievodală Sfântul „Gheorghe Nou” din București. Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii voievodale de la Kilometrul Zero al României, spunea pentru presa centrală, în primăvara acestui an: „Îi mulțumim, cu recunoștință, doamnei Ruxandra și familiei sale pentru acestă donație și, în înțelegere cu dânsa, vom cere sfatul unui expert în vederea autentificării acestui obiect atât de prețios. Această mască mortuară a lui Mihai Eminescu este ţinută în biserică şi păstrată în siguranţă. Desigur, până la amenajarea unei săli muzeale a bisericii, după autentificare vom cere binecuvântarea, încercând să o expunem într-un spaţiu adecvat pentru a fi văzută de credincioşii şi vizitatorii acestui sfânt lăcaş brâncovenesc”.

Sursa text si unele imagini 
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. 
Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descoperea paradigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stephane Mallarme, bunăoară.


Mihail_Eminescu
Mihai Eminescu, 1887
Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel.
Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice era conservatoare;
prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la Timpul a reușit să-i deranjeze pe cîțiva lideri importanți din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”.
Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus ziaristul era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902.
Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Sursa text
 
Ortodoxia descoperă înțelesurile adânci ale logicii lui Dumnezeu Imprimare
Seara_duhovniceasca_13.06

Parohia "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" din cartierul bucureştean Titan, str. Jean Steri adi nr. 19/A, sector 3, Bucureşti, are deosebita plăcere de a va invita la o altă (nouă) seară duhovnicească, în acest an - 2016, care va avea loc în cadrul bisericii noastre...

Evenimentul va avea loc în ziua de luni - 13.06.2016, orele 19,00, când va avea loc întâlnirea spirituală şi seara duhovnicească cu tema: "De trei ori în Areopag. Despre nebunia (supra)rațională a credinței și (i)raționalitatea (nebună) a lumii de azi", invitat de onoare fiind Părintele Lect. Univ. Dr. Adrian Sorin Mihalache - Cadru Didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Realizator al Emisiunii "Lumina Celui Nevăzut" de la TV Trinitas - Televiziunea Patriarhiei Române. 

Această conferință abordează o temă ce arată că Ortodoxia, privită din exterior și superficial, poate părea greu de înțeles, dar atunci când este trăită, ea descoperă înțelesurile adânci ale logicii lui Dumnezeu.

Invitatul nostru, Părintele Lect. Univ. Dr. Adrian Sorin Mihalache, este Doctor în Filosofie, Doctorand în Științe Medicale și Coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare în Religie şi Ştiinţă.

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a apărut recent lucrarea Lumina celui nevăzut. O privire teologică în raționalitatea Creației și teoriile științifice recente despre univers. Opera semnată de diac. Sorin Mihalache este editată în două volume. 

În cuprinsul volumelor sunt tratate subiecte de maxim interes precum:

Citeşte mai mult...
 
3 milioane de cetățeni români au semnat pentru modificarea Constituției Imprimare
c45123e2-1e2e-4d70-a800-c2be0eb89bdd eedfd956-723b-4afe-aeab-08473359263d
Propunerea legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției, înregistrată la Senat - #3milioane de semnatari

Stimați prieteni și susținători ai familiei românești,
Vă mulțumim pentru că ne-ați contactat prin intermediul website-ului www.coalitiapentrufamilie.ro. V-ați exprimat astfel dorința de a susține proiectul de lege pentru revizuirea art. 48 (1) - „Familia”, din Constituția României. O premieră istorică la nivel național și european: 3 milioane de cetățeni români au semnat pentru modificarea Constituției, astfel încât aceasta să protejeze familia. Propunerea legislativă de revizuire a Constituției a fost depusă la Senat luni, 23 mai 2016.

Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei, a înregistrat astăzi la Senatul României o propunere legislativă de revizuire a Constituției, astfel încât aceasta să protejeze explicit familia și drepturile părinților.
Formularea propusă pentru articolul 48, aliniatul 1 din Constituție este următoarea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Proiectul legislativ este însoțit de circa 3 milioane de semnături de susținere, colectate de pe întreg teritoriul țării.
Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției.Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici din principalele culte din România: creștini ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali.

Va propunem sa vizionati o dezbatere pe aceasta tema care a avut loc la televiziune. La aceasta dezbatere au fost invitati: Virgiliu Gheorghe, Florian Bichir si Remus Cernea.

Ce urmează:
Citeşte mai mult...
 
Biserica Ortodoxă, ecumenismul si religia Imprimare
                                                            COMUNICAT


In numele Asociației Creștine “Sf. Arhanghel Mihail”, cu mare părere de rău suntem nevoiți să vă anunțăm că, în urma primirii unui anunț de ultimă oră din partea Pr. Prof. Dr. Theodoros Zisis, evenimentul ce urma să se desfășoare în ziua de 2 iunie a.c., la Sala A.G.I.R., se amână pentru o dată ce va fi comunicată ulterior.


Asociația Creștină “Sf. Arhanghel Mihail”
vă invită să participați la evenimentul organizat în ziua de 2 iunie  a.c., la Sala A.G.I.R., cu începere de la orele 16.00.  

La această conferință se va discuta și se va dezbate tema:
Biserica Ortodoxă, ecumenismul și religia. Duhul patristic și“ascultări” contemporane.
 
Vor lua cuvântul:
Pr. Prof. Dr. Theodorus Zisis, care va prezenta lucrarea: ”Conștiința dogmatică a poporului lui Dumnezeu ”;
Prof. Dr. Dimitrios Tseleggidis, care va prezenta lucrarea: “Scopul Sinodului pan-ortodox din Creta este redefinirea dogmelor?”
 
În cadrul primei părți a acestei conferințe vor fi prezentate și înregistrări cu cuvinte  de învățătură ale unor arhierei și preoți din țară și din afara țării ș.a.m.d.
În partea a doua a conferinței, în prezentarea momentului “Despre noii mucenici și mărturisitori români din temnițele comuniste” vor lua cuvântul foști deținuți politici și urmași ai acestora, iar în completare vor fi proiectate selecții din documentare ce au tratat acest subiect dureros și fierbinte al istoriei contemporane a României.
În încheierea conferinței, artiști ai scenei românești vor da glas unor poezii vibrante scrise de poeți români ce au înnobilat cu pătimirile lor suferințele indurate în temnițele comuniste.
Vă așteptăm cu mare drag.
a553cd38-3228-4c98-bbc6-de72be673146
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 10