pr.Milea despre smerenie
Este necesar totodată să arătăm că smerenia trebuie legată de înţelepciune. Ele nu pot fi despărţite.
Dacă le desparţi greşeşti. Înţelepciunea fără smerenie duce la mândrie, iar smerenia fără înţelepciune poate duce la unele defecte, chiar la prostie. Pentru smerita cugetare trebuie să stai cu mintea în inimă, spun Sfinţii Părinţi.

sf mina
"Adevărul a fost, este și va fi frumos"
(Tolstoi)

În orice problemă, indiferent de formă și conținut, concluziile rațiunii omenești nu sunt niciodată absolut corecte. În gândirea logică a omului există un viciu inevitabil, insuficiența fundamentării sau argumentării.
Astfel, în mod obișnuit, din punct de vedere psihologic, oamenii iși închipuie că deducția raționamentului lor este corectă până la evidentă. Dar, dacă ei sunt capabili de autoanaliză pot înțelege, pe cale logică, că această evidenta este înșelătoare. Pentru o judecată absolut corectă, raționamentele și analogia trebuie să fie purtătoare ale unei experiențe atotcuprinzătoare și a unei cunoașteri imprevizibile.

inaltarea sfintei cruci
Multe vindecări şi alte minuni s-au făcut şi se fac atât prin Crucea Domnului, cât şi prin imaginea ei. Prin ea, Domnul păzeşte poporul Său de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi. Biserica Ortodoxă prăznuieşte cu multă solemnitate aflarea Sfintei Cruci, amintindu-şi totodată şi arătarea Crucii pe cer Împăratului Constantin.
Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, i-a adus în împărăţia Cerească.

sfantul brauSfântul Brâul al Maicii Domnului de la mănăstirea Vatoped

Când am îngenuncheat și Brâul Maicii Domnului s-a atins de capul meu, nu vă pot spune ce am simțit, nu vă pot descrie, iar voi nu veți putea înțelege.
Îmi aduc aminte că, înainte de anul 2000, mama mea a venit acasă și mi-a spus:
– Măi Atanasie, puțin mai jos de noi este o familie, cu două fetițe care abia au început să meargă la școală și care trăiesc împreună cu bunica lor. Trăiesc cu toții însă o dramă, căci bărbatul, care este de vârsta ta, a căzut de mulți ani pradă drogurilor. Mama lui este o prietenă de-a mea. De aceea, te rog, mergi pe la ei și vezi ce poți face, pentru că soția, dar și mama lui mi-au spus că se stinge pe zi ce trece, se apropie de sfârșit.
– Și ce pot face eu, mamă? Eu nu-mi pot spăla propriile rufe și să merg să-l ajut pe altul?
– Hai, copilul meu, mergi, te rog, și nu mă mâhni!

comanc
Interviu cu Părintele Constantin Coman,

Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă
„Iustinian Patriarhul” din București
***

Vorbiţi-ne despre una sau mai multe personalităţi de la care aţi avut foarte multe de învăţat.

Am învățat multe lucruri de la mulți oameni. Primii oameni de la care am învățat ceva au fost părinții mei. Cea mai prețioasă moștenire o am de la dânșii.

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2