Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie

Sf MAxim MArturisitorul1Fiu al unor părinți aristocrați, Sfântul Maxim a fost un susținător aprig al Ortodoxiei, luptând împotriva ereziilor monoteliților. A mers până într-acolo încât i-au fost tăiate limba și mâna dreaptă și a fost exilat, dar nu s-a dezis de credința sa până la finalul vieții. Făcător de minuni, Sfântul Maxim a lăsat în urmă o amplă lucrare teologică.

În această lună, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea cuviosului nostru părinte Maxim Mărturisitorul.

Cuviosul părinte Maxim a trăit până în zilele răucredinciosului împărat Constans, care a împărăţit între anii 642-648. Constans a fost tatăl binecredinciosului împărat Constantin Pogonatul şi nepotul viteazului împărat Heraclie, cel care a biruit pe perşi, de unde a adus în spate crucea Domnului, de la Ctesifon până la Ierusalim, în anul 629, la 14 septembrie.

Eminescu
Mihai Eminescu14
 EMINESCU ŞI MORALA CREŞTINĂ

Moralitatea e pentru suflete identică  cu sănătatea pentru trup (Mss. 2288) [1]

S-au împlinit 167 de ani de la naşterea celui mai nefericit poet din pământul patriei sale, un poet care, cu preţul acestor suferinţe, face parte dintre aceia care, în acelaşi pământ al pătimirii, L-a slăvit şi propovăduit pe Împăratul împăraţilor, dreptatea şi adevărul Lui, dobândind astfel înscrierea lui în Cartea Vieţii.
     Prin trecerea anilor, poetul supranumit fără pereche, a stârnit admiraţia iubitorilor de autentică poezie, dar şi dispreţul, prin neînţelegerea operei  lui, de către aceia care au pierdut farmecul limbii româneşti și minunata bogăție a înțelesurilor ei, sau au fost lezaţi de justiţiarul Mihai Eminescu, pe care nu contenesc să-l denigreze în mod barbar. Astăzi, tot mai puţini au ca punct de reper valorile autentice la care ar trebui să se raporteze, fiind lipsiţi de cunoaşterea istoriei neamului în care s-au născut, de sacrificiile făcute de fiecare generaţie, de obligaţiile ce le revin în păstrarea patrimoniului cultural moştenit. Toate aceste carenţe duc la anihilarea personalităţii, la manipularea facilă a tinerilor, care neştiind să discearnă autenticul de fals, nu pot înţelege necesitatea unei continuităţi ideatice, necesară vieţii morale, civilizate, proprie tuturor timpurilor în spațiile în care este prezent Iisus Hristos.

CalugariRuganduse

Psalmii Utreniei sau Psalmii Judecatii

Psalmii Utreniei, grupul de psalmi care in cartile de liturgica mai este numit unerori Hexapsalmul (exapsalmos), consta in sase psalmi - psalmii 3, 37, 62, 87, 102, si 142 - si incepe prin rostirea de trei ori a doxologiei ingeresti „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire” (Lc. 2;14), si prin rostirea de doua ori a stihului „Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta”.

Pr Iustin ParvuFoto: Parintele Justin Parvu

„Mantuirea este doar in Biserica. Singura Biserica adevarata ramane Biserica Ortodoxa.”  (Parintele Justin Parvu)

Monahia Fotini: Parinte, in unele din interviurile cu sfintia voastra luate de Dl Adrian alui Gheorghe, cuprinse in cartea „Semnele vremii, 7 intalniri cu Parintele Iustin Parvu”, vi se adreseaza o intrebare despre posibila mantuire a neortodocsilor. Din raspunsul din acea carte, nu reiese o opinie limpede. Si pentru a nu se crea tulburare si sminteala in randul celor ce va citesc, va rugam sa ne precizati parerea sfintiei voastre.

DSC 1355Biserica Șerban Vodă (Foto: Olivian Breda)
Părintele Nicolae Tănase a vorbit duminică, 10 decembrie 2017, în Biserica Şerban Vodă din Bucureşti, despre "Tinereţe şi curaj, mărturisire şi libertate în lumea contemporană!". Vezi VIDEO integral mai jos.

Subcategorii

BannerFamOrtodoxa