Lansare de carte
Cartea „Adevăr și demonstrație. De la incompletitudinea lui Godel la vederea mai presus de orice înțelegere a Sfântului Grigorie Palama” reflectă cercetările din ultimii ani ai conf. univ. dr. Adrian Lemeni concentrate pe evidențierea dimensiunii existențiale a mărturisirii Adevărului. Autorul relaționează demersul unui logician de geniu, Kurt Godel, cu experiența duhovnicească a unui vârf al misticii ortodoxe, Sfântul Grigorie Palama.

„Cartea de față reprezintă materializarea unui efort prin care m-am străduit să mărturisesc despre eroismul unul oameni care s-au încumetat să vadă adevărul, să evidențiez perspectiva unei viziuni a cărei coerență, cuprindere și profunzime derivă din centralitatea Adevărului, a Adevărului prin care sunt întemeiate și sunt împlinite toate rațiunile acestei lumi. Am plecat de la Kurt Godel, un logician de geniu, un martor al adevărului, care prin existența sa a reprezentat o piatră de poticneală pentru cei obișnuiți cu conformismul și încrederea în propriile puteri. S-a afirmat despre implicațiile teoremelor de incompletitudine ale lui Godel că sunt consecințe de ordinul matematicii cu impactul cel mai mare în alte domenii decât matematica. Cu toate că unii dintre specialiștii din logica matematică l-au considerat pe Godel cel mai mare logician din toate timpurile, alții l-au receptat ca fiind egalul lui Aristotel și unii al doilea după Aristotel, matematicianul Godel rămâne, din păcate, destul de necunoscut pentru publicul larg. Odată cu modernitatea, am fost obișnuiți cu ideea că adevărul este rezultatul unei metode, este corolarul unei demonstrații. Prin matematizarea domeniilor gândirii s-a extins această perspectivă conform căreia exista o continuitate între adevăr și demonstrație, că adevărul în sens riguros trebuie să fie consecința unui traseu demonstrativ. Kurt Godel, din interiorul logicii matematice spulberă această viziune, fundamentată prin încrederea în puterea rațiunii discursive, arătând că adevărul transcende demonstrația, că adevărul este o realitate mai tare, într-un alt registru în raport cu demonstrația.” (Adrian Lemeni)

(Sursa: Facebook)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.