resfintireabisericiiSf.DumitruPosta
Duminică, 8 decembrie, avem deosebita bucurie de a vă invita la târnosirea Bisericii "Sfântul Dumitru-Poştă", Paraclis Universitar, din Centrul Istoric al Capitalei. Momentul marchează 200 de ani de la ultima rezidire a lăcașului și se va desfășura în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Expresia latinească „Et in Arcadia ego!” înseamnă „Şi eu am fost în Arcadia!” şi exprimă regretul/ nostalgia pentru o fericire pierdută. Arcadia este denumirea unei regiuni din Grecia antică, locuită, la vremea aceea, de un popor de păstori socotit fără prihană. În timp, Arcadia a devenit, în imaginaţia oamenilor, a artiştilor mai ales, un tărâm idilic, utopic, un spaţiu al fericirii absolute, un fel de rai pământesc, cu oameni de o mare puritate sufletească.10 ani de străduințe, de momente grele și de oameni providențiali, de eșecuri și lacrimi de bucurie, de încercări și mâini de ajutor întinse, de documente și har, de cărămizi și inimi. Acum, în prag de resfințire a bisericii, la împlinirea a 200 de ani de la ultima rezidire, îmi aduc aminte de o invitație pe care am lansat-o frecvent în deceniul trecut. Atunci când nu aveam ferestre, când toți ne evitau pentru că eram acoperiți de praf și schele, când lucrările mergeau greu din lipsă de bani, când datoriile și greutățile ne striveau, exista un lucru care ne făcea să mergem mai departe, ceva ce spuneam și îmi spuneam: avem șansa de a participa la o bucățică de istorie. Am primit dar de Sus să Îi slujim lui Dumnezeu și să refacem cea mai veche casă din București a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Țin minte cum îi rugam pe oameni să nu ezite să se urce în acest tren, al bucuriei și muncii, al satisfacției lucrului dăruit. Acum, la ceas de zâmbet, le mulțumesc celor care au călătorit împreună cu mine, celor care au jertfit timp, nervi, bani, odihnă. Sute de oameni care au făcut gesturi mici sau acte mari, rotițe ale unui imens angrenaj binecuvântat de Dumnezeu. De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadarar priveghea cel ce o păzeşte (Psalm 126, 1). Celorlalți, care au pierdut șansa împreună-peregrinării prin deșertul reabilitării uneia dintre cele mai vechi biserici din București, le transmit, cu dragoste, părerea de rău sinceră, gândul că unul dintre lucrurile imposibile omului este întoarcerea timpului.
O decadă de învățături. Nici o clipă nu este de pierdut. Iar orice clipă dăruită devine un context potrivit să spui Et in Arcadia ego: Și eu am contribuit la restaurarea Bisericii „Sfântul Dumitru”! (Pr. Paroh Dr. Mihai Gojgar)

Programul evenimentului:
08:00 - Utrenia
09:30 - Sfânta Liturghie arhierească
11:00 - Sfințirea bisericii
12:00 - Acordarea distincțiilor
Cu deosebită considerație și speranța împărtășirii împreună a momentului,
Pr. Mihai Gojgar
Paroh - Biserica "Sfântul Dumitru-Poştă", Paraclis Universitar

(Sursa: Facebook)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.