Revista Memoria numărul 100. Un eveniment specialanunt lansare revista memoria 100

Fundația Culturală Memoria și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu” și al Teatrului Național București „I.L. Caragiale”, lansează miercuri, 4 octombrie 2017, de la ora 18.00, la Ateneul Român, numărul 100 al revistei Memoria.

La eveniment vor lua cuvântul Emil Constantinescu, Președintele României (1996-2000), Micaela Ghițescu, Președinte Fundația Culturală Memoria, Nae Constantinescu, Revista Memoria, Octav Bjoza, Președintele AFDPR și Subsecretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Radu Preda, Președinte executiv IICCMER. Gazda evenimentului: Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.

Programul evenimentului include un moment muzical susținut de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române și monologul dramatic „20 de ani în Siberia” (după cartea 20 de ani în Siberia. Amintiri din viață de Anița Nandriș-Cudla), interpretat de Amalia Ciolan, regizor Sorin Misirianțu. Spectacolul a fost realizat în cadrul programului Procesul Comunismului prin Teatru al Teatrului Național București „I.L.Caragiale”.

Intrarea este liberă, dar, deoarece biletele conțin locul din sală, vă rugăm să confirmați prezența dvs. telefonic (074.108.65.69) sau prin e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) până la data de 1.10.2017, precizând numărul de bilete dorite.

Pentru informaţii suplimentare despre acest eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau telefon: 074.108.65.69, e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Apariția ediției cu numărul 100 va fi urmată, până la sfârșitul anului, de un alt eveniment memorabil, în cadrul căruia va fi lansată o bibliotecă virtuală, disponibilă pentru publicul larg, cu toate materialele publicate în revista Memoria în cele 100 de numere de existență. Proiectul de creare a arhivei digitale este unul dintre câștigătorii Concursului de Proiecte 2016-2017 organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

*** Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Din conținutul numărului 100

coperta 100Micaela Ghițescu - Memoria 100, p. 5
Omagii revistei „Memoria“, p. 10
Corneliu Zeană - Gândurile și viața urmașilor celor uciși la Aiud, p. 14

MEMORIA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
Florin Epure - Generalul Barbu Pârâianu, p. 20

MEMORIA CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Nicolae Constantinescu - Mărturie despre luptele pentru dezrobirea Basarabiei, p. 24
Vasile Tudor, Ilie Popa - Comandorul aviator Ioan Dicescu,un basarabean care a luptat și la Cotul Donului, p. 28
Maria Sârbu - Jurnalul tatălui meu, p. 34
Iachim Petrușca - Tighina, p. 40
Paul Leibovici - Cetatea, p. 46
Biografia unui torționar: Nicolae Moromete, p. <50> Corneliu Constantinescu - Fenomenul Pitești,reeducarea prin tortură, p. <56> Lăcrămioara Stoenescu - Mutilat la douăzeci și trei de ani, p. 58
Un exemplu de generozitate: Jacques M. Elias, p. 68
Roxana Petrescu - Sir George Iacobescu, p. 76

PREAMBUL LA CONCURSUL „Ce a însemnat comunismul pentru familia mea“
Camelia Botez - Tabla de materii, p. 81

CONCURS: Ce a însemnat comunismul pentru familia mea (continuare)
Adrian-Vasile Lăzărescu - Percepția comunismului de la o generație la alta, p. 88

Ana-Maria Petrov - Comunismul în România prin ochii unor etnici ruși-lipoveni, p. 96
Alexandra Ujică - Ce a însemnat comunismul pentru familia mea, p. 100
Ileana Mateescu - Ziua Porților Deschise la Memorialul de la Sighet, p. 108
Ilie Popa - Filiala Pitești a Fundației Culturale MEMORIA și Fenomenul reeducărilor, p. 116
Alexandru Zub - Istorie și discurs identitar în Basarabia, p. 123
MEMORIA ÎN PREZENT, p. 126
BIBLIOTECA MEMORIA. p. 138
Catalogul celor uciși în decembrie 1989, în mare majoritate după fuga dictatorului, p. 139

Pentru intregul cuprins al numarului curent, apasati aici.
Sursa 1 si Sursa 2 text si imagini

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.