Dragii noștri prieteni,

Postul cel Mare, al Sfintelui Paști, a început, cu ajutorul lui Dumnezeu, ieri, 27 februarie.  În primele zile ale postului în bisericile noastre se citește/cântă Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Părintele Alexander Schmemann spune despre acest canon că are rolul „să ne descopere păcatul și, astfel, să ne conducă spre pocăință; să descopere păcatul, nu prin definiții și însiruiri, ci printr-o adânca meditație asupra măreței istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinței și a iertării“.

Fiecare eveniment evocat în acest canon este prezentat și ca realitate a vieții noastre, oferindu-ne ocazia să conștientizăm păcatul, să ne pocăim și să nădajduim în mila lui Dumnezeu.

Să avem un post binecuvântat, cu folos și ajutor de la Bunul Dumnezeu!
Postul
16996302_698002023714279_6166552496149951351_n
                Cuvântul de învățătură
             al Părintelui Arsenie Boca
Fragment din Lumina de pe munte

”Iată ce ne învaţă Iisus: mai întâi însuşi a postit. Nu i-a trebuit, dar va zice cândva: «Pildă de viaţă v-am dat vouă!». Deci nouă ne trebuie post, pentru înfrânarea patimilor, pentru subţierea minţii, pentru sporirea în noi a Duhului Sfânt, care ne descoperă căile mântuirii. Postul ne ajută să înţelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viaţa aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, în care trebuie să ne deprindem de-aici.

Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. (Sublinierea noastră) Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne, şi cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca săse cheme că ai postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul. Postul nu e, mai ales în creştinism, numai un regim al stomacului. [...]  A face din post numai o chestiune de stomac însemnează a îngusta rostul cu care a postit Iisus; - ceea ce ar fi o ocară. [...]
Iată cum vede Domnul nevoinţa postului: tot ca o împlinire cu lucrul, o trăire a iubirii de oameni. (Sublinierea noastră) Dar lucru vrednic de luat aminte din cuvântul acesta sunt urmările unui atare post; urmări cu refacerea sufletului tău şi urmări pentru o ţară de oameni. De bună seamă că un atare post, ţinut la o înălţime de vederi, e un egal al rugăciunii neîncetate, care, amândouă reţin pe Dumnezeu în zidire şi scot afară pe draci.”

Sursa text: Părintele Arsenie Boca - Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 42, 43

Vă mulțumim tuturor celor care ați participat săptămâna trecută le dubla lansare de carte organizată de noi. Prezența dumneavoastră a contribuit la frumusețea și dinamica evenimentului, suntem bucuroși să știm că cele două cărți lansate vor fi citite de dumneavoastră! Așteptăm pe adresa noastră, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., părerea dumnea-voastră despre eveniment, invitați și. desigur, despre cele două cărți după ce le veți fi lecturat.

Pentru cei care nu ați putut fi prezenți la eveniment, vă anunțăm că cele două cărți lansate pot fi cumpărate de la sediul nostru sau comandate din magazinul nostru online astfel:
CARTILE2
INVITAȚII

bocars

Cuvântul de învățătură
                al Părintelui Arsenie Boca

Fragment din IISUS?  - NECUNOSCUT...

„Cărturarii nu-L cunosc şi Îl urăsc. De ce ?
Fiindcă viaţa lor e în contrazicere cu Viaţa lui Iisus. «Faptele lor nu-i lasă să creadă în Dumnezeu» (Oseia 5,4). «Înţelepciunea nu pătrunde în sufletul viclean şi nu sălăşluieşte în trupul supus păcatului. Duhul cel Sfânt, povăţuitorul oamenilor, fuge de vicleşug, se depărtează de minţile nepricepute şi se dă la o parte când se apropie fărădelegea» (Înţelepciunea lui Solomon 1,4-5).
Trufia ştiinţei, autonomia raţiunii, magia necredinţei, astea sunt temeiurile pe care stau cărturarii vremurilor şi cu ele-L cenzurează pe Iisus.
Acestora, Iisus nu le va fi cunoscut niciodată.
De aceea Iisus a fericit pe cei simpli."

Sursa text: Părintele Arsenie Boca - Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 312, 313

Dragii noștri prieteni,

Mai sunt două zile până la DUBLA LANSARE DE CARTE organizată de fundația noastră cu bunavointa si generozitatea Colegiului Național Ion Neculce: Aspazia Oțel Petrescu - ADUSU-MI-AM AMINTE și Radu Ioan Comșuța - DESCOPERIREA UNEI TAINE.

Invitați:
Părintele Profesor NICOLAE BORDAȘIU
Părintele MIHAI FLORIAN DRAGOMIR
Teologul Dr. FLORIN DUȚU
Actorul FLORIN NAN

În cadrul lansării va fi vizionat un mesaj VIDEO cu dna Aspazia Oțel Petrescu, înregistrat pentru acest prilej. Un mic fragment puteți vedea în această scurtă prezentare video a evenimentului.

La eveniment se va vorbi despre cele două cărți și, mai ales, despre Părintele Arsenie Boca, pictura sa de la Drăgănescu, rolul marcant pe care l-a jucat Sfinția Sa în viața doamnei Aspazia Oțel Petrescu precum și în susținerea sa în anii de temniță grea din timpul comunismului.

Vă așteptăm cu mare drag și cu speranța că în acest mod vom avea șansa de a descoperi cum poate Sfântul Înger păzitor să ne ajute să trecem prin cele mai grele momente ale vieții precum și tainele lăsate nouă de Sfântul Părinte Arsenie Boca.

Joi, 23 februarie 2017, orele 18:00.
Colegiul National Ion Neculce, Str. Ion Neculce nr. 2, Sector 1, Bucuresti, Sala de Festivitati.

afis_web
Directionati

VĂ MULȚUMIM!
Cea mai simplă dar eficientă acţiune de sprijinire a Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, fără a scoate bani din buzunar, este direcționarea a  2 % din impozitul anual pe venit către fundația noastră.
Acest lucru se poate face acum, în lunile de început de an, până spre sfârșitul lunii mai 2017 (25 mai 2017 este data limită de trimitere a formularului completat - data poștei).
Cine dorește să ne ajute în acest mod, vă rugăm să citiți toate detaliile cu privire la acest mod legal de ajutor a fundației noastre.
Pentru cei dintre dumneavoastră care cunoașteți deja procedura prin care ne puteți ajuta, puteți descărca formularul cu datele fundației noastre, urmând doar să adăugați datele personale în câmpurile corespunzătoare din formular.
Lansare de carte

Vă invităm LUNI 27 FEBRUARIE 2017, ora 17,30, la LIBRĂRIA MIHAI EMINESCU, la
lansarea cărţii „VALEA NISTREI” de Corneliu Dida, un roman al Rezistenţei anticomuniste.

„Această carte se dedică memoriei tuturor acelora care au pierit sau pătimit, pentru patria lor, în închisorile politice ale celor cinci decenii de neîntreruptă dictatură din istoria României moderne.”
Dragii noștri prieteni,

Vă invităm la o seară cu invitați speciali, cu surprize și, mai ales, cu două ”prezențe” pe măsură, două noi cărți apărute la Editura ARSENIE BOC: ADUSU-MI-AM AMINTE (autor: ASPAZIA OȚEL PETRESCU, ediția a doua) și DESCOPERIREA UNEI TAINE (autor: RADU IOAN COMȘUȚA).
Lansarea celor două volume va avea loc joi, 23 februarie 2017 (mai multe detalii aici), la Colegiul Național Ion Neculce din capitală
(Str. Ion Neculce nr 2, sector 1), la orele 18:00.
Vă așteptăm cu drag!
Intrarea este liberă.

ADUSU-MI-AM AMINTE
Doamna Aspazia Oțel Petrescu
nu va fi prezentă la lansarea cărții sale dar a ținut să înregisteze un mesaj video pentru toți cei care vor fi prezenți la lansarea cărții sale.
ptnews
Domnia sa ne spune în mesajul înregistrat că datorită binecuvântărilor Părintelui Arsenie Boca a reușit să reziste în anii grei de temniță care au urmat întâlnirii sale cu Sfinția Sa. După un parcurs de 14 ani prin închisori, cartea de faţă rememorează, cu dragoste şi înţelegere, întâmplări dramatice, chipuri de torţionari dar şi de sfinţi, cu mulţumirea că toate acestea au contribuit la purificarea sufletului său.

DESCOPERIREA UNEI TAINE
Tânărul Radu Ioan Comșuța, care a ales să viețuiască acum cinci ani la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, mănăstirea de metanie a Părintelui Arsenie Boca, s-a simțit atras de scrierile Părintelui și apoi de pictura sa minunată de la Drăgănescu, în mod deosebit de una dintre picturile de pe iconostasul Bisericii Sf. Nicolae la care va face referire și va încerca să ne descopere taina pe care Părintele Arsenie Boca ne-a lăsat-o spre deslușire.

Vă invităm să descoperiți adevărul, curajul, lumina și, de ce nu, poezia dintre coperțile acestor cărți atât de meșteșugit și inspirat scrise!

Ne bucură faptul că ați răspuns la cererile de ajutor ale celor care se află acum în situații foarte grele! Mulțumim membrilor fundației noastre care au ajutat ambele familii Rimba si Corbu (cazuri sociale urgente), prietenilor noștri - persoane fizice sau juridice - care au înțeles, au empatizat și s-au alăturat nouă în acest demers de solidaritate cu cei aflați în situații limită. Dumnezeu să vă răsplătească aceste gesturi minunate! Împreună, eforturile noastre dau roade!

SfArhangheli_Mihail_si_Gavriil

Multumim tuturor acelora care au facut posibilă vizita de sâmbătă, 11 februarie 2017, la Așezământul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Slobozia-Giurgiu, prin donații în produse și în bani, prin asigurarea transportului și prin simpla prezență alături de noi – câteva mărturii în imagini găsiți aici.

Ne bucurăm să vă aducem la cunostință că pe data de 25 ianuarie 2017 s-a reușit achitarea primei rate din prețul casei cumpărate în comuna Slobozia, efort la care ați contribuit și dvs (în ultimele 6 luni am reușit, datorită, dvs, să adunăm 5171 de lei pentru acest așezământ). Reamintim că în această casă vor locui două mame cu copiii lor, după expirarea perioadei în care pot fi găzduiți în centru.

Apelăm încă o dată la sprijinul dumneavoastra pentru a-i ajuta sa achite si cea de-a doua rată din prețul de achiziție, până în data de 15 mai 2017 (27.000 lei).
Aceia dintre dumneavoastră care pot și doresc să îi sprijine financiar, o pot face prin virarea sumelor necesare în contul fundației noastre, cu specificarea, la detaliile plății:
 "Pentru Giurgiu".

INVITAȚIE

Miercuri, 22 februarie 2017,  ora 11.00, în sala Ion Heliade Rădulescu a Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei nr.125) va avea loc lansarea albumului Antim Ivireanul. Opera Tipografică, apărut la Editura Institutului Cultural Român.
               Cuvântul de învățătură al
                Părintelui Arsenie Boca

Fragment din Cine e Iisus?

”Pentru noi Iisus e Sensul vieţii şi al Istoriei: reazemul ei în ispitele şi furtunile timpului. Iisus e asemănarea după care tânjim şi însetăm de-a lungul deşertului lumii: originalul nostru, autenticitatea noastră,dar, mai mult decât acestea, Iisus este Prietenul nostru, care singurul ne rămâne credincios şi nu ne părăseşte niciodată. Şi mai mult: e Sfânta noastră Împărtăşanie cu desăvârşirea: foamea noastră metafizică.”

Sursa text: Parintele Arsenie Boca - Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, p. 135
pr-arsenie-_albastru
Părintele Arsenie Boca - Desen de Gabriela Mihăiță David
Dragii noștri,

Am reușit să actualizăm tabelul de ajutor și rugăciune pentru cei aflați în nevoi - și aici ne referim nu numai la nevoi materiale, o casă unde să locuiască, haine să se îmbrăce, alimente sau un loc de muncă ci și la oameni în jurul lor care să îi iubească, ajute sau măcar să se roage pentru ei pentru a-și găsi sau regăsi pacea sufletului.
Vă rugăm, așadar, să citiți despre acești oameni și să ajutați așa cum puteți și vreți fiecare, după măsura posibilităților.
Mai jos vă aducem în atenție două dintre aceste cazuri, două familii foarte greu încercate pe care nădăjduim să le ajutăm acum, cînd sunt în situații grave și urgente.

Maricela Rîmbă este o mamă părăsită și bolnavă. Ea are 32 de ani și s-a îmbolnăvit în urma cu 2 ani de scleroză în plăci*, se luptă destul de mult cu boala și cu durerile ei, a fost internată în ultima perioadă, iar recent a avut probleme la ochi și în prezent nu și-a recăpătat complet vederea.

A locuit până recent doar împreună cu băiatul ei de 12 ani cu chirie, însă nu s-a mai putut descurca financiar pentru că are doar ajutorul de 400 de lei de la stat și alocația băiatului, astfel ca s-a mutat in casa parintilor ei, care sunt foarte in varsta (70/74) si care au si ei o singura pensie de 400 lei

Nu se descurcă financiar cu toate necesitățile și are mare nevoie de ajutor pentru a-și cumpăra lemne (se încălzesc cu sobe de teracota si a fost o iarna grea și consumatoare).
Suma necesară este 380 lei (aproximativ o tonă de lemne - în principiu le ajunge o lună).
Pentru cei care vor și pot să o ajute pe dna Maricela Rîmbă și băiețelul său, numărul de telefon este: 0722.731.948 și adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă o puteți ajuta financiar, puteți face transfer bancar în contul: Rimba Maricela, CEC BANK
RO53CECEC001946264028311
Loc Gral Scărișoreanu, Str Garofiței nr 4, Com Amzacea, Jud. Constanța
*Starea sănătății dnel Maricela Râmbă poate fi dovedită cu acte medicale.
Vă mulțumim!

MaricelaRambaMaricela Rîmbă și fiul său

Familia creștină Corbu, venită recent dintr-un centru de refugiați din Liban unde au fost obligați să trăiască in cort 3 ani, venind în urma bombardamentelor din Siria, pierzand tot ce agonisiseră o viață. Au reușit să vină în Romania, în București prin intermediul ambasadei noastre.
Locuiesc cu chirie in sectorul 6, la acest moment nici unul dintre părinți nu are un loc de muncă, ei trăind cu ce le-a mai rămas de cînd au venit în țară.  Soțul este din Siria, un foarte bun cameraman dar pentru că încă învață limba română, nimeni nu vrea să îl angajeze, el știind foarte bine doar engleza. Copilașii, unul de 3 ani și celălalt de 1 an și jumătate, știu și limba română, cel mai mare a reușit să meargă azi la grădiniță. Dar este nevoie de bani pentru chirie,  pentru grădinița băiatului, pentru alimente, pentru scutece și lapte pentru fetiță.
Fam_CorbuFamilia Corbu
Mama are o promisiune pentru angajare, în câteva zile va începe să muncească, cu ajutorul lui Dumnezeu, dar salariul va fi primit peste o lună, sunt nevoi foarte mari acum, în primul rând plata chiriei. Copiii au foarte puține haine (nu li s-a permis decât un minim bagaj la plecarea spre România), nu au jucării, au o singură pilotă  cu care se învelesc. Copiii încă nu au acte -acum se fac toate demersurile în acest sens- și nu au, în consecință, alocații sau altă formă de ajutor social.  Familia poate dovedi cu acte, cu fotografii, exact situația în care se află.
Copiii sunt educați frumos, în spirit creștin, se roagă împreună, în fiecare zi, alături de părinții lor. Au venit, după cum ne-au spus, din iad, dintr-o zonă unde ”morții stăteau pe drumuri precum gunoaiele.”
Au nevoie, așadar, de tot sprijinul nostru acum, până când încep să lucreze părinții: hăinuțe pentru copilași, alimente, scutece pentru fetiță, un loc de muncă pentru tată, orice sumă de bani reprezintă un ajutor real pentru această familie foarte greu încercată!
Numărul de telefon unde pot fi contactați este acesta: Cornelia Corbu 0748.355.807 sau email: corbucornelia7@gmail.com.
Vă mulțumim!

Invitații
  • Biserica din satul Valter Mărăcineanu, com. Iepuresti, jud. Giurgiu (40km de București) își sărbătorește duminica, 19 februarie 2017, pe unul dintre protectori - Sf. M. Mc. Theodor Tiron. Cu acest prilej, se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească de către P.S. Ambrozie Meleaca, episcop al Giurgiului. Parohul bisericii, P.C. parinte Marian Netcu, ne invită la acest mare praznic și totodată face apel la ajutorul nostru pentru buna desfășurare a evenimentului, întrucât posibilitățile locale sunt modeste.
    Cei care doriti sa ajutati, il puteti contacta la nr. mobil 0720.498.194.
     Dumnezeu să vă răsplătească!
  • Librăria Sophia, Fundaţia Profesor George Manu şi Editura Evdokimos vă invită luni, 20 februarie 2017, ora 18.00 la o Seară comemorativă Valeriu Gafencu în cadrul căreia va fi lansat volumul "Îndreptar la spovedanie", de Valeriu Gafencu - ediție alcătuită şi îngrijită de Cezarina Condurache şi prefațată de Pr. Prof. Dr. Vasile Gordon.
  • Din seria: "Pro Memoria - Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor ortodoxiei in timpul comunismului", Conferința cu tema: "Despre mostenirea Rugului Aprins". Invitat: Domnul Marius Vasileanu - Profesor, Cercetator si Publicist
    Biserica "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" - Titan - Str. Jean Steriadi nr. 19/A, sector 3, Bucuresti, 20 Februarie 2017, Ora: 18:00
Dragii noștri prieteni,

Ziua de 10 februarie aduce cu sine sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Haralambie.
Având conștiința misiunii sale de preot și păstor al sufletelor însetate de adevăr, Sfântul Haralambie atunci când liturghisea plângea de emoție. Să ne țină Dumnezeu sănătoși și puternici în credința noastră, așa cum Sfântul Haralambie a demonstrat până în ultima clipă a vieții sale pământene, la vârsta de 113 ani, când și-a dat viața pentru Dumnezeu!

Un articol despre viața sa și o invitație la hramul bisericii Sf. Dumitru Poștă din capitală puteți citi aici.
Sfharalambies
PrJustinParvufSfintitul Marturisitor JUSTIN de la Petru Voda_icoana realizata de maicile de la man. Paltin - Petru Voda

Pe 10 februarie 2017, Părintele Justin Pârvu de la Sf. Mănăstire Petru Vodă ar fi împlinit 96 de ani. Dumnezeu să îl odihnească în cetele sfinților Săi!
Ce bucurie simțeam primind binecuvântarea plină de iubire pe care Părintele Justin Pârvu, acolo, sus, la mănăstire, ne-o dădea fiecăruia de ziua sa! Ce șansă extraordinară am avut, noi, toți membrii Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, să avem binecuvântarea Părintelui Justin Pârvu la începutul activității noastre!
Sfinte Părinte Justin Pârvu, roagă-te pentru noi, toți românii, pentru pacea sufletelor noastre și binele țării noastre, România!
Un articol despre modul în care Sf. Haralambie l-a ajutat pe Părintele Justin Pârvu după întoarcerea din închisoare precum și evenimentele comemorative de la Mrea Paltin și Mrea Petru Vodă în data de 10 februarie 2017 puteți citi aici.
Vă reamintim că mâine dimineață, 11 februarie 2017, la ora 9:00, vom pleca de la sediul fundației noastre către Așezământul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, de la Slobozia/Giurgiu.
În cazul în care doriți să ajutați Așezământul cu donaţii financiare, necesare în special pentru achitarea facturilor de utilități, puteți dona sumele în următorul cont:
FUNDAȚIA CREȘTINĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA
C.U.I: 252 36 717RO 75 BRMA 0810 0296 7430 0000
Banca Românească – Sucursala Domenii
(de specificat la detaliile plății: "Pentru Giurgiu")

Giurgiuf
Părintele Valentin Ștefan cu copiii de la Așezămîntul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil (Foto: Kanal D)
Vă mulțumim de pe acum pentru toate darurile dumneavoastră și pentru că sunteți alături de noi! Dragul nostru părinte să vă aibă sub ocrotirea sa! Doamne, ajută!
Reviste Noutăți editoriale

Cu bucurie vă anunțăm că în magazinul nostru au intrat ultimele două numere ale revistei Familia Ortodoxă: numărul 96 din ianuarie 2017 și numărul 97 din februarie 2017.

Ambele numere pot fi comandate din magazinul nostru la prețul de 7,5 lei/bucată.

În magazin mai avem spre vânzare numere mai vechi ale revistei Familia ortodoxă: numerele ianuarie-octombrie 2016  la prețul de 5,5 lei/bucată și numerele noiembrie-decembrie 2016 la prețul de 7,5 lei/bucată.

Vă invităm să citiți un articol interesant semnat de Claudiu Târziu intitulat: Pr. Petru Moga: „Am crescut cu mitul Părintelui Arsenie Boca” din care redăm mai jos un scurt fragment:

”– Ce simţeaţi după câte o vizită la Părintele Arse­nie Boca?
– O bucurie nemaipomenită, parcă nepă­mân­teană. Pentru că aveam o mare aşteptare să-l întâl­nesc şi era extraordinar când se întâmpla. Era foarte bogat în­lăun­trul său şi ne dădea cu generozitate din această bo­găţie sufletească.”
Pr.-MogabPărintele Petru Moga

Abonare Newsletter