sf nicolae arsenie bocaCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „MASURILE VREMILOR
„Libertatea omului inclina orientarile sale, undeva in centrul timpului, iar urmarile acestei inclinari sunt mai neprevazute ca a unei linii ce descrie diferite unghiuri mici la centru, dar nemasurat de mari,

Giurgiu
Dragii noștri,

Sâmbătă, pe 8 decembrie, cu ajutorul Domnului, organizăm ultima vizită din acest an la copiii din Centrul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Slobozia, județul Giurgiu.

Pentru pregătirea acestei vizite, vă rugăm să ne fiți alături, într-un număr cât mai mare, ajutând fiecare după puteri, pentru a le acoperi cele mai importante nevoi de hrană și întreținere curentă pentru această perioadă, după cum urmează:
- Produse alimentare: pui, mezeluri, ouă, ulei, cartofi, ceapă, morcovi, usturoi, cârnați, kaiser, unt, fasole uscată, borș, boia de ardei dulce, pulpe, condimente (mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, cimbru, oregano, tarhon), foi de dafin, delikat, drojdie uscată, esențe, zahăr vanilat, nucă de cocos, pate de porc, ciuperci, conserve de pește, dulciuri (napolitane, biscuiți, cornuri, bomboane, eugenii), fructe;
- Produse de igienă și curățenie: saci menajeri 35 l., detergent rufe, soluție pentru vase, soluție pentru pardoseli, domestos, cif, hârtie igienică, lavete, bureți pentru vase, detartrant, șampon;
- Diverse: becuri economice, capac wc, perie wc, perne, pilote, mușama, scurgător de vase.

Vă reamintim faptul că Părintele Valentin Ștefan și doamna preoteasă Veronica depun eforturi binecuvântate nu numai întru ajutorarea mamelor și copiilor găzduiți în acest centru pentru primirea victimelor violenței domestice (40 de persoane), dar și pentru sprijinirea în continuare a celor care nu pot rămâne aici după expirarea perioadei permise de lege.
Astfel, în prezent, în comuna Slobozia mai sunt ajutate 5 mame și 17 copii, iar într-o comună învecinată, Vedea, o mamă cu cei șase copii ai săi beneficiază, de asemenea, de ajutor.

Vă așteptăm și pe dumneavoastră să vă alăturați proiectului Fundației noastre, pentru ca această frumoasă lucrare de asistență socială și de natură profund creștină din comuna Slobozia să fie de folos pentru cât mai mulți dintre semenii noștri.

În cazul în care doriți să ajutați Așezământul cu donaţii financiare, necesare inclusiv pentru achitarea facturilor de utilități, puteți dona sumele în următorul cont:

FUNDAȚIA CREȘTINĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA
C.U.I: 252 36 717
RO 75 BRMA 0810 0296 7430 0000
Banca Românească – Sucursala Domenii
(de specificat la detaliile plății: "Pentru Giurgiu")

Vă așteptăm la sediul Fundației cu donații, începând de marți, 4 decembrie, între orele 9.30 - 17.00. În cazul în care doriți să ne însoțiți, vă rugăm să ne anunțați în timp util pentru a putea organiza deplasarea, respectiv, cel târziu până joi, 6 decembrie.

Persoană de contact: Simona Șandru, e-mail sandrusimona@yahoo.com

Apelăm și de această dată la persoanele care dispun de mașini și/sau dube să ne ajute cu transportarea donațiilor ce vor fi făcute și cu asigurarea unor locuri disponibile în mașini, pentru cei care vor dori să ne însoțească în această vizită.

Vă mulțumim de pe acum pentru toate darurile dumneavoastră și pentru că sunteți alături de noi!
Dragul nostru părinte să vă aibă sub ocrotirea sa!
Doamne, ajută!

serile filocalice
Grecia a dăruit teologiei numeroase personalităţi cu o vastă cultură patristică şi dogmatică.

Un părinte care a fost considerat în mai multe rânduri vocea înnoirii monahismului athonit din ultimele decenii, Arhim. Vasilios Gondikakis a încercat prin volumele sale să prezinte omului contemporan o altă viziune de a se apropia de Dumnezeu.

Untitled Document

"Şi fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care străluceşte soarele Său şi ploaia şi peste cei buni, şi peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie“ (Cronicarul Gavriil Protul) - Măria sa, Neagoe Basarab, domnitorul care a îndemnat cele mai multe minţi şi condeie să se avânte la cercetare şi scris.

"Am învăţat din viaţa Măriei Sale că nu este sfârşit pocăinţei, nici dragostei dumnezeiesti, şi că sufletul însetat după Domnul se vede pururea la începutul căii, şi nu ştie că se înalţă din putere în putere şi că pune suişuri în inima sa…"
(Monahia Platonida – Schitul Ostrov, 1551)

Nicolae Iorga a descris-o pe Despina Miliţa drept “unul dintre cele mai curate chipuri de doamne române." Foarte evlavioasă, Despina a fost fiică de despot, soţie, mamă, soacră şi cumnată de voievod şi a trecut la Domnul îmbrăcată în haină monahală, cu numele Platonida.
Neagoe_Basarabarticol monahia-platonidaarticol

coperta_tipar_carte_Ciprian_VoicilaA
coperta_tipar_carte_Ciprian_VoicilaB

Semnal editorial si publicistic - Ciprian Voicilă, “Sfinţii de lângă noi”, (Întâmplări. Portrete. Reflecţii), Editura Areopag, Bucuresti, 2014, 272 pagini

Sociolog la Muzeul Tăranului Român, scriitorul Ciprian Voicila a publicat recent un nou volum dedicat oamenilor deosebiţi pe care i-a intâlnit în perimetrul bisericii. „Sfinţii de lângă noi. Portrete. Amintiri. Reflecţii”, volum apărut la Editura Areopag din Bucureşti, cuprinde „exemple adevărate de oameni ai lui Dumnezeu, ascunşi uneori în cei mai «ciudaţi şi necăjiti oameni»”.Autorul însuşi afirmă ca lucrarea sa „este un exerciţiu de admiraţie faţă de oamenii remarcabili pe care i-am întâlnit în ultimii ani“. Mai multe amănunte le găsiţi, aici, în frumoasa recenzie făcută de Stelian Gamboş.

Untitled Document

„Sunt pruncul din pântecul morţii lepădat în scutecul durerii. [...] Alături de fraţii de suferinţă, purtând aceleaşi măşti ale groazei, depun mărturie despre lumea făcută din minciună şi ură, despre cele făcute şi mai ales despre cele nefăcute.”

Mihai Buracu, Eu sunt scribul… Amintiri şi poezii din închisoare

coperta_Mihai_BuracuMica

Unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică despre fenomenul Piteşti, cartea îmbină relatarea unor scene traumatizante de tortură cu meditaţia filozofică, într-un registru marcat de emotivitate şi sensibilitate. Mihai Buracu resimte visceral loviturile fizice şi psihologice deopotrivă, năucit de dezlănţuirea bestială a agresorilor. Eu sunt scribul… cuprinde atât relatarea autorului despre experienţa sa în Piteşti (dar şi la Târgşor, Canal sau Borzeşti), cât şi poeziile pe care le-a compus în timpul detenţiei ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezenţa lui Mihai Buracu în arhivele Securităţii.

Mihai Buracu (1930-2011) s-a născut la Turnu Severin şi a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 şi condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenenţa la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Piteşti, Ghencea, Bicaz, Borzeşti, Oneşti. A cunoscut ororile din cadrul fenomenului Piteşti, făcând parte din ultimul lot torturat în celebra cameră 4-spital. După eliberare a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Filologie din Iaşi, secţia română-istorie, şi a lucrat ca bibliotecar şi profesor de limba şi literatura română în Prăjeni, Coarnele Caprei, Cotnari, Strehaia şi, din 1967, la Liceul Economic din Turnu Severin. A fost membru fondator al PNŢ Mehedinţi şi senator de Mehedinţi (1992-1996).

Volumul, apărut la Editura Filos (Mioveni, 2012) se bucură de o prefaţă de Sorin Lavric, cuvânt înainte, studiu introductiv şi adnotări de Alin Mureşan. Începând de astăzi îl puteţi găsi şi în oferta magazinului nostru virtual.

AUTOR: Părintele Arsenie Boca

TITLU: Pravila albă

EDITURĂ: Agaton

PREȚ: 3 RON

CARACTERISTICI: 10 x 14 cm, 64 pagini

DETALII/DESCRIERE: «Erau multe şi mari pricinile pentru care trebuia un leac puternic ca acesta. Iată-l, dat la îndemâna tuturor – unora spre bucurie mare, altora spre supărare mare. „Cei ce au păzit cu sfinţenie pravila cea sfântă, sfinţise-vor şi cei ce au învăţat-o, vor şti ce să răspundă» (Înţ. 6, 10).
Părintele Arsenie Boca

AUTOR:  Virgiliu Gheorghe

TITLU: Efectele micului ecran asupra minții copilului

EDITURĂ: Prodromos

PREȚ: 8 RON

CARACTERISTICI: 13 x 20 cm , 128p

DESCRIERE: Deficiențele de atenție și de concentrare, slăbirea capacităților mentale, a puterii de judecată și a motivației sunt probleme care se află de câteva zeci de ani în atenția cercetătorilor din lumea occidentală. În ultima vreme, aceste afecțiuni au început să fie observate și la multi dintre copiii și tinerii din țara noastră, sindromul anunțându-se a avea o largă răspândire în următorii 10 ani.

TITLU: Starețul Dionisie - duhovnicul de la Sfântul Munte Athos

EDITURĂ: Prodromos

PREȚ: 12 RON

CARACTERISTICI: 14 x 21 cm , 304 pagini + 8 planse color

DESCRIERE: Volumul cuprinde, pe lângă dialogurile purtate cu bâtrânul avvă, un prolog semnat de Arhim. Efrem, stareţul Măn. Vatopedu, un cuvânt de introducere al ucenicilor părintelui Dionisie şi o scurtă biografie a acestuia. Temele pe care sunt purtate dialogurile sunt: viaţa mirenilor, modernismul, ortodoxia, ecumenismul, lupta cu patimile, despre preoţie, către tineri, despre post, spovedanie şi împărtăşanie, asupra rugăciunii minţii ş.a. precum şi “prima sută de capete ale Stareţului Dionisie”.
Cităm câteva astfel de capete, cuvinte puternice şi pătrunzătoare:
* O să fie un război înfricoşat, poate nu acum, dar în câţiva ani. Aşa va fi că nu vor mai cunoaşte că au fost oameni cei omorâţi. Suntem în vremurile de pe urmă. Sunt semne vădite.
* Dumnezeu este dragoste. Cine are dragoste, este în Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Trebuie dragoste de aproapele, dar nu numai de cei prieteni, ci şi de vrăjmaşi.
* Egoismul e ca războiul atomic pentru călugăr.
* Mântuirea atâta-i de uşoară dacă suntem noi sinceri, dar dacă suntem vicleni, vai de capul nostru.