Fundatia Arsenie Boca - Cărţi şi filme
ȘTIRILE NOASTRE

tanarul bogatCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „ TANARUL BOGAT”
„Trista bogatie. Pe urma intristarii tanarului, Iisus arata marea piedica a lipirii inimii de bogatie, cu care nu se poate intra in imparatie. Ucenicii auzind intreaba inspaimantati: «Atunci cine poate sase mantuiasca ?» - ca fiecare are cate ceva pe langa inima lui. Dar

...
INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ

Pelerinaj de 4 zile în Transilvania și Banat

La sfârșitul verii – 31 aug - 3 sept 2018 - vă invităm să ne fiți alături de-a lungul celor aproape 1500 de km ai pelerinajului închinat Părintelui Arsenie Boca – 4 zile de împreună bucurie urmând un traseu nou și unic!

arboca 91935000< Foto: Pr. Arsenie Boca
„Am fost cu adevărat cucerit de personalitatea Sfinţiei Sale”, ne-a spus  Părintele Nicolae Bordașiu referindu-se la prima întâlnire cu Părintele Arsenie Boca. Au urmat apoi multe astfel de întâlniri cu Sfântul Ardealului. În semn de omagiu pentru cel care i-a marcat cu atâta lumină, blândețe și ajutor viața, Părintele Nicolae Bordașiu, membru de onoare al fundației noastre, ne invită să luăm parte, în ziua de 2 septembrie a.c. la sfințirea Troiței ridicată de Sfinția Sa în memoria Pr. Arsenie Boca în curtea casei natale din satul Șăbolciu, Bihor.

Am fost onorați de invitația Pr. Nicolae iar pelerinajul nostru are ca punct central participarea la evenimentul din 2 septembrie. Traseul nostru de 4 zile cuprinde multe alte obiective interesante și în premieră pentru fundația noastră.

Plecarea din București va avea loc vineri, 31 aug, la ora 7:00 dimineața.

În prima zi, vineri,  31 aug 2018, vom ajunge, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne închinăm la mormântul Pr. Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

mormântul Pr. Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

Ca de fiecare dată, la Prislop Părintele Arsenie ne așteaptă rugăciunile pentru a le ridica sus, la Cer, la Bunul Dumnezeu și pentru a ne ajuta să ne îndreptăm purtările spre mântuirea sufletelor noastre.

Prima noapte vom dormi la Hunedoara, Hotel Ruscă, aici vom cina și dimineața următoare vom lua micul dejun.

A doua zi, 1 sept 2018, ne vom îndrepta spre Timișoara. Aici, la Catedrala Mitropolitană, odihnește un mare sfânt român, Sf. Ierarh Iosif Cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Timișoarei și a toată Țara Banatului. Având mare evlavie la acest sfant,  Pr Arsenie l-a pictat la Drăgănescu dar și în Reședința Mitropolitană din Timișoara, icoană care este inclusă în volumul Cărarea Împărăției.

Născut în 1568, după o viață de mari nevoințe și rugăciune,  Cuviosul Schimonah Iosif Valahul  ajunge să fie în ultimii săi ani de viață mitropolit al Banatului. Mari minuni, vindecări și chiar ajutor într-un mare incendiu au avut loc ca urmare a rugăciunilor sale atât în timpul vieții sale pământești cât și după plecarea la Domnul. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos s-a făcut pe 7 octombrie 1956, după ce moaștele sale au fost aduse de la Mănăstirea Partoș și așezate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara (Film despre viața Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș).

După vizitarea Catedralei,  vom avea timp să admirăm centrul orașului și să luăm prânzul, după care vom pleca spre Oradea. La Oradea vom vizita una dintre cele mai mari și mai frumoase mănăstiri ortodoxe din nordul Transilvaniei,  Mănăstirea Sfintei Cruci.  Fiind o zonă marcată de mari suferințe pentru români, nordul Transilvaniei numără doar câteva mari mănăstiri, ctitorite aici la dimensiuni impresionante, toate născute din lacrimile veacurilor trecute.

Mănăstire de maici (75 viețuitoare), a luat ființă în anul 1992. Biserica cea mare a mănăstirii este acoperită  în întregime cu pictură exterioară, ceea ce îi conferă unicitate în Transilvania, realizând un arc în timp și spatiu între viața monahală actuală din această parte a țării și cea de odinioară, din spațiul moldav, considerat ca o adevarată pepinieră a vieții monahale românești.

Deși aflată la început de drum, mănăstirea are deja câteva ateliere: un atelier de croitorie, altul de broderie și un alt atelier de pictură, de unde ies icoane bizantine pe pânză sau lemn.

Vom avea timp să vizităm puțin centrul Oradei iar seara ne vom caza la Hotelul Impero din localitate și vom cina la restaurantul acestuia.

Duminică, 2 sept 2018, ne vom îndrepta spre satul Săbolciu (com. Săcădat) – aproximativ 20 km de Oradea – unde la Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” vom participa la Sf. Liturghie. Apoi va avea loc sfințirea Troiței ridicată de Pr. Nicolae Bordașiu în memoria Părintelui Arsenie Boca, slujbă la care va participa un sobor de arhierei și preoți.

Vom prânzi în apropiere, la Pensiunea Salomi din Oradea și ne vom îndrepta apoi spre Mănăstirea Izbuc (com. Cărpineț. jud. Bihor). În trecutul îndepărtat aici a existat un locaș monahal, locul numindu-se din vechime „La Călugări”. Deși nu avem date concrete despre existența monahală din trecut, cunoaștem că în anul 1772 ar fi venit aici doi călugări de la Prislop care au reînviat viața monahală. Numele mănăstirii vine de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când, izvor despre care se spune că ar avea puteri vindecătoare.

izvor despre care se spune că ar avea puteri vindecătoare. 

Bisericuța de lemn (construită în 1696) este de o mare valoare arhitectonică. Alături de aceasta – care ar putea deveni muzeu – s-a construit Paraclisul, care  este o construcție din bolovani de piatră în formă dreptunghiulară, „ridicat în 1989 cu osteneala fraților și cu toată cheltuiala săracilor”, cum scrie în pisanie. Clopotnița din lemn este în deal, la 40 m. în fața bisericii mici. 

Mănăstirea Izbuc

Mănăstirea Izbuc este un loc unde liniștea trupească și sufletească se îmbină prin apropierea de Cer și de Dumnezeu.

A treia noapte vom dormi la Sebeș, la Hotelul Eka unde vom și cina.

Dimineața devreme, pe 3 sept, după micul dejun pe care îl vom lua tot aici, ne vom îndrepta spre Brașov. La Brașov vom merge să vizităm Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului. Datând de la 1292, Biserica Sfântul Nicolae reprezintă pentru locuitorii din Țara Bârsei un avanpost în lupta pentru păstrarea tradiției și culturii românești. În vremuri de restriște, aici, lângă zidurile cetății, s-au ridicat câteva dintre cele mai mari valori ale spiritului românesc.  Biserica deține o impresionantă bibliotecă și o arhivă de hrisoave și cărți domnești, mii de acte, zapise, registre și scrisori, 4000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente, precum și numeroasele obiecte muzeale care constituie un tezaur pentru istoria și cultura neamului românesc.

Sub egida Bisericii s-a înființat prima școală românească. Școala nouă, de piatră, a fost construită în 1597, prin osteneala protopopului Mihai, din fondul dăruit de Aron Vodă al Moldovei. Aici veneau să cunoască lumina învățăturii toți copiii mai răsăriți ai Brașovului. Prima Școală Românească este reclădită in 1760 iar începând cu anul 1559, limba de predare în această scoală era româna.

„Complexul muzeal din incinta Bisericii Sfântul Nicolae expune în cca 30 camere valori menite să confirme tradițiile de cultură și artă pe care le-a înscris Scheii Brașovului în patrimoniul național. Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brașovului a fost întotdeauna o vatră de lumină și închegare ortodoxă, reușind să solidarizeze în jurul ei întreaga suflare românească din acele vremuri.”

Prânzul il vom lua la Restaurantul Hanul Domnesc, în Brașov și apoi ne vom îndrepta spre Sinaia. La Sinaia ne vom opri la Mănăstirea Sinaia.  Aici ne vom închina și vom vizita și muzeul mănăstirii.

MSINAIAFoto: Mănăstirea Sinaia
Ultimul nostru obiectiv, Mănăstirea Sinaia,  este o mănăstire creștin-ortodoxă de călugări, subordonată Arhiepiscopiei Bucureștilor, Biserica Ortodoxă Română. Este deservită de 20 de persoane, călugări și mireni. În secolele XV-XVI sunt atestate în zonă două mici schituri de lemn, Sf. Ana și Sf. Nicolae iar între 1690-1695 Spătarul Mihail Cantacuzino construiește partea veche a mănăstirii, cu biserica mică, una din primele construite în stilul brâncovenesc. A numit-o ,,Mănăstirea Sinaia” în amintirea pelerinajului său la Ierusalim și Muntele Sinai. Nu a fost niciodată închinată.

Între 1842-1846 este construită biserica mare, care a fost refăcută între 1897-1903. Prima biserică electrificată din România.
În 1895 a fost inaugurat muzeul mănăstirii, primul de acest gen din România. Aici se află icoane de Pârvu Mutu – cel mai mare pictor bisericesc român, venerat ca sfânt sub numele de Cuviosul Pafnutie Zugravul -,  icoane din Alep-Siria, din Moscova, sfinte cruci de la Betleem, Ioannina și Constantinopol. Biblia din 1688 este prima tipărită integral în limba română, iar tipăriturile muzicale sunt primele de acest fel în limba română. În paraclisul de iarnă din cetatea veche a funcționat prima școală din zonă.

Întoarcerea în București va fi în seara zilei de 3 sept 2018, în jurul orei 21:30.

Costul pelerinajului este de 540 lei/ persoană dacă se înscriu 50 de persoane (se merge cu autocarul plin) sau 640 lei/persoană dacă se înscriu mai puțin de 40 de persoane.

INCLUS în preț:

 • • TRANSPORT,
  • CAZARE 3 nopti HOTEL 3 stele  - Hotel RUSCA + Hotel IMPERO +  Hotel EKA
  • MESE: 2 Mic dejun (1 sept RUSCA  + 3 sept EKA), 2 Pranz (2 sept PENSIUNEA SALOMI +3 sept HANUL DOMNESC) si 3 Cine (31 aug RUSCA+1 sept IMPERO + 2 sept EKA).

NU sunt incluse în preț următoarele mese:

 • • 31 aug - Micul dejun + Prânz (la pachet de acasă sau benzinării),
  • 1 sept  – Prânz (la restaurant sau supermarket,  fiecare alege din centrul Timișoarei),
  •  2 sept - Mic dejun (cine dorește își cumpără alimente din Timișoara sau Oradea cu o zi înainte pentru mic dejun)
 • Alte taxe de intrare la muzee sau mănăstiri/biserici.

Înscrierile pentru acest pelerinaj se fac începând cu data de 18 mai 2018, pe email-ul fundației birou@fundațiaarsenieboca.ro, la telefoanele 021.223.2496,  0724.271.236 și 0760.141.744 sau la noul sediu al fundației noastre. Pentru a avea confirmată rezervarea locului, vă rugăm să plătiți un avans de minim 300 de lei/persoană. Plata se face numerar la sediul fundației sau prin OP în contul nostru, cu mențiunea: AVANS PELERINAJ ORADEA și numele pelerinului/pelerinilor.

Pentru buna desfășurare a activității noastre și pentru a putea face plățile la timp către furnizorii de servicii, vă anunțăm că plata avansului nu mai poate fi restituită dacă vă răzgândiți ulterior. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Vă așteptăm cu drag alături de noi în acest pelerinaj unicat!

EVENIMENTE / INVITAȚII

CudragVanGogh
Nu rata primul film din lume pictat în întregime!
Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită la filmul „Cu drag, Van Gogh”, duminică 19 august 2018, între orele 20:30 - 22:15.

Untitled Document

"Şi fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care străluceşte soarele Său şi ploaia şi peste cei buni, şi peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie“ (Cronicarul Gavriil Protul) - Măria sa, Neagoe Basarab, domnitorul care a îndemnat cele mai multe minţi şi condeie să se avânte la cercetare şi scris.

"Am învăţat din viaţa Măriei Sale că nu este sfârşit pocăinţei, nici dragostei dumnezeiesti, şi că sufletul însetat după Domnul se vede pururea la începutul căii, şi nu ştie că se înalţă din putere în putere şi că pune suişuri în inima sa…"
(Monahia Platonida – Schitul Ostrov, 1551)

Nicolae Iorga a descris-o pe Despina Miliţa drept “unul dintre cele mai curate chipuri de doamne române." Foarte evlavioasă, Despina a fost fiică de despot, soţie, mamă, soacră şi cumnată de voievod şi a trecut la Domnul îmbrăcată în haină monahală, cu numele Platonida.
Neagoe_Basarabarticol monahia-platonidaarticol

0
0
0
s2sdefault
coperta_tipar_carte_Ciprian_VoicilaA
coperta_tipar_carte_Ciprian_VoicilaB

Semnal editorial si publicistic - Ciprian Voicilă, “Sfinţii de lângă noi”, (Întâmplări. Portrete. Reflecţii), Editura Areopag, Bucuresti, 2014, 272 pagini

Sociolog la Muzeul Tăranului Român, scriitorul Ciprian Voicila a publicat recent un nou volum dedicat oamenilor deosebiţi pe care i-a intâlnit în perimetrul bisericii. „Sfinţii de lângă noi. Portrete. Amintiri. Reflecţii”, volum apărut la Editura Areopag din Bucureşti, cuprinde „exemple adevărate de oameni ai lui Dumnezeu, ascunşi uneori în cei mai «ciudaţi şi necăjiti oameni»”.Autorul însuşi afirmă ca lucrarea sa „este un exerciţiu de admiraţie faţă de oamenii remarcabili pe care i-am întâlnit în ultimii ani“. Mai multe amănunte le găsiţi, aici, în frumoasa recenzie făcută de Stelian Gamboş.

 


0
0
0
s2sdefault
Untitled Document

„Sunt pruncul din pântecul morţii lepădat în scutecul durerii. [...] Alături de fraţii de suferinţă, purtând aceleaşi măşti ale groazei, depun mărturie despre lumea făcută din minciună şi ură, despre cele făcute şi mai ales despre cele nefăcute.”

Mihai Buracu, Eu sunt scribul… Amintiri şi poezii din închisoare

coperta_Mihai_BuracuMica

Unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică despre fenomenul Piteşti, cartea îmbină relatarea unor scene traumatizante de tortură cu meditaţia filozofică, într-un registru marcat de emotivitate şi sensibilitate. Mihai Buracu resimte visceral loviturile fizice şi psihologice deopotrivă, năucit de dezlănţuirea bestială a agresorilor. Eu sunt scribul… cuprinde atât relatarea autorului despre experienţa sa în Piteşti (dar şi la Târgşor, Canal sau Borzeşti), cât şi poeziile pe care le-a compus în timpul detenţiei ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezenţa lui Mihai Buracu în arhivele Securităţii.

Mihai Buracu (1930-2011) s-a născut la Turnu Severin şi a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 şi condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenenţa la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Piteşti, Ghencea, Bicaz, Borzeşti, Oneşti. A cunoscut ororile din cadrul fenomenului Piteşti, făcând parte din ultimul lot torturat în celebra cameră 4-spital. După eliberare a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Filologie din Iaşi, secţia română-istorie, şi a lucrat ca bibliotecar şi profesor de limba şi literatura română în Prăjeni, Coarnele Caprei, Cotnari, Strehaia şi, din 1967, la Liceul Economic din Turnu Severin. A fost membru fondator al PNŢ Mehedinţi şi senator de Mehedinţi (1992-1996).

Volumul, apărut la Editura Filos (Mioveni, 2012) se bucură de o prefaţă de Sorin Lavric, cuvânt înainte, studiu introductiv şi adnotări de Alin Mureşan. Începând de astăzi îl puteţi găsi şi în oferta magazinului nostru virtual.

0
0
0
s2sdefault

 

AUTOR: Părintele Arsenie Boca

TITLU: Pravila albă

EDITURĂ: Agaton

PREȚ: 3 RON

CARACTERISTICI: 10 x 14 cm, 64 pagini 

DETALII/DESCRIERE: «Erau multe şi mari pricinile pentru care trebuia un leac puternic ca acesta. Iată-l, dat la îndemâna tuturor – unora spre bucurie mare, altora spre supărare mare. „Cei ce au păzit cu sfinţenie pravila cea sfântă, sfinţise-vor şi cei ce au învăţat-o, vor şti ce să răspundă» (Înţ. 6, 10).
Părintele Arsenie Boca 

0
0
0
s2sdefault


AUTOR:  Virgiliu Gheorghe

TITLU: Efectele micului ecran asupra minții copilului

EDITURĂ: Prodromos

PREȚ: 8 RON

CARACTERISTICI: 13 x 20 cm , 128p

DESCRIERE: Deficiențele de atenție și de concentrare, slăbirea capacităților mentale, a puterii de judecată și a motivației sunt probleme care se află de câteva zeci de ani în atenția cercetătorilor din lumea occidentală. În ultima vreme, aceste afecțiuni au început să fie observate și la multi dintre copiii și tinerii din țara noastră, sindromul anunțându-se a avea o largă răspândire în următorii 10 ani.

 

0
0
0
s2sdefaultTITLU: Starețul Dionisie - duhovnicul de la Sfântul Munte Athos

EDITURĂ: Prodromos

PREȚ: 12 RON

CARACTERISTICI: 14 x 21 cm , 304 pagini + 8 planse color

DESCRIERE: Volumul cuprinde, pe lângă dialogurile purtate cu bâtrânul avvă, un prolog semnat de Arhim. Efrem, stareţul Măn. Vatopedu, un cuvânt de introducere al ucenicilor părintelui Dionisie şi o scurtă biografie a acestuia. Temele pe care sunt purtate dialogurile sunt: viaţa mirenilor, modernismul, ortodoxia, ecumenismul, lupta cu patimile, despre preoţie, către tineri, despre post, spovedanie şi împărtăşanie, asupra rugăciunii minţii ş.a. precum şi “prima sută de capete ale Stareţului Dionisie”.
Cităm câteva astfel de capete, cuvinte puternice şi pătrunzătoare:
* O să fie un război înfricoşat, poate nu acum, dar în câţiva ani. Aşa va fi că nu vor mai cunoaşte că au fost oameni cei omorâţi. Suntem în vremurile de pe urmă. Sunt semne vădite.
* Dumnezeu este dragoste. Cine are dragoste, este în Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Trebuie dragoste de aproapele, dar nu numai de cei prieteni, ci şi de vrăjmaşi.
* Egoismul e ca războiul atomic pentru călugăr.
* Mântuirea atâta-i de uşoară dacă suntem noi sinceri, dar dacă suntem vicleni, vai de capul nostru.

0
0
0
s2sdefault
Powered by Rebel IT & Services
Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.